Powered By Blogger

15 Mart 2010 Pazartesi

askin kimyasi

polimirezasyon; molekullerin belirli kosullarda birbiri ile bag yapmasidir. polimirezasyon sonrasinda birbirine baglanan molekullere 'polimer' denir. gercek hayatta; polimirezasyonu asik olmak, polimeri ise asik veya sevgili olarak adlandirabiliriz. aradaki kimyasal baglarini ise sevgi baglari olarak tanimlariz. tekrar kimyaya donersek, molekuller arasindaki bag, bazen cok kuvvetli, bazen zayif olur. baglarin kopma durumu, dis faktorlerin etkisi ile mukavemet noktasinin asildigi zamanlarda ve/veyahut ortamdaki kosullarda degisim olmasi halinde ortaya cikar. mukavemet; molekul baglarina uygulanan guce direncdir. ortamdaki kosullarin etkisini ornek ile aciklarsak; bazi molekuler yetmis, seksen derecede baglarini korur iken bazilari ise yavas yavas cozulmeye baslar.

kimyayi tekrar gercek hayata yansitirsak manzara su sekilde olur; kulturel farklilik, ailelerin uyusmazligi, maddi sikinti, saygida yoksunluk, cok sevilmenin verdigi haz ile olusan simariklik vs. sevgi baglarina zarar veren, baglardaki mukavemeti zorlayan faktorlerdir. bu gibi durumlarda baglarin kopmasi veya esnemesi olagandir. tabi, baglar yeterince kuvvetli ise kolay kolay kopma olmayacaktir. yalniz, cok onemli bir nokta vardir ki genelde atlanir. her bagin birbirinden farkli olsa dahi bir esneme, kopma noktasi vardir. bu sebebten mutevellit 'nasilsa beni cok seviyor, affeder' dusuncesi hatali bir yaklasimdir. bu noktaya gelmek, tahribata sebeb olur, iliskide yipranma surecini baslatir.

baglarinda esneme olan molekul, guc uygulanmadiginda dahi tekrar eski baslangic konumuna geri gelemez. gercek hayatta ise 'hicbir sey eskisi gibi degil artik!' iliskileri zorlamalardan nasibini almis olanlardir. aglarinda esneme olan molekuller, temel polimer olarak kullanilmaz, destek icin kullanilir. gercek hayatta, heyecani kalmamis iliskiler genelde belirli bir zamani geride birakanlardir. ornek olarak, temel sevgili; cocuklardir artik, destek ise; heyecani kalmayan iliskinin devam kararidir. bu karar, genelde ayrilmayalim da cocuk(lar) uzulmesin seklinde aciklanir. son olarak; her sey cok guzel giderken, 'caat' diye kopan baglar vardir ki en fenasidir. gercek hayatta karsiligi malesef ki olumdur!

iyi geceler.

05.03.10

serhan.

Hiç yorum yok: